Χάρτης Ελληνικών Σηράγγων και Υπογείων Έργων

Ο ηλεκτρονικός χάρτης των ελληνικών σηράγγων και υπογείων έργων αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της διεκδίκησης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Σηράγγων (World Tunnel Congress – WTC) του 2023 από την Ελληνική Εταιρεία Σηράγγων και Υπογείων Έργων. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν και αποτυπώθηκαν στο χάρτη από μέλη του της ΕΕΣΥΕ και του Διατμηματικού Προγράμματος Μπεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) του ΕΜΠ "Σχεδιασμός και Κατασκευή Σηράγγων" (Επίκ. Καθ. Β. Μαρίνο και Αν. Καθ. Α. Μπενάρδο) σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα έργα που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, αποτυπώνει την εντυπωσιακή αύξηση του όγκου των υπογείων έργων στη χώρα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν τα τελευταία 25 χρόνια.

Οι σήραγγες που παρουσιάζονται διακρίνονται και διαχωρίζονται έχοντας μια βασική κατηγοριοποίηση ανά τύπο έργων (οδικές, σιδηροδρομικές, υδραυλικές), όπως επίσης και με βάση το μήκος των έργων (μεγαλύτερο ή μικρότερο των 500m). Επίσης, έργα ιδιαίτερης σημασίας, όπως αυτό της Εγνατία οδού, έχουν ενταχθεί στο χάρτη διατηρώντας την αυτόνομη παρουσίασή της. Τέλος, παρουσιάζονται ιστορικά υπόγεια έργα ιδιαίτερης σημασίας, ενώ έχουν ενσωματωθεί τα βασικά υπόγεια μεταλλευτικά κέντρα της χώρας, στα οποία έχουν δημιουργηθεί – και συνεχίζουν να κατασκευάζονται – εκατοντάδες χιλιόμετρα σηράγγων και στοών.

 

Πέρα από την χωρική παρουσίαση των έργων, δίνονται επιπλέον βασικά στοιχεία και πληροφορίες για τα έργα. Στόχος είναι να υπάρξει ο συνεχής εμπλουτισμός της βάσης δεδομένων με νέα στοιχεία για να μπορεί να αποδωθεί μια ολοκληρωμένη και πολυεπίπεδη πληροφόρηση για τις σήραγγες και τα υπόγεια έργα του Ελλαδικού χώρου.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη του χάρτη είναι δυναμική και τα μέλη της ΕΕΣΥΕ καλούνται να συνδράμουν με τις γνώσεις τους για τον εμπλουτισμό και την επικαιροποίηση των δεδομένων.

 

Παλαιότερες Καταγραφές Υπόγειων Έργων Ελλαδικού Χώρου

- Μητρώο Ελληνικών Σηράγγων (2004)
Το 2004 ξεκίνησε το έργο της λεπτομερούς καταγραφής των ελληνικών σηράγγων σε ηλεκτρονική μορφή με σκοπό τη διάθεσή του στα μέλη της Ε.Ε.Σ.Υ.Ε. Το έργο κατέγραψε λεπτομερώς 32 σήραγγες, τα στοιχεία των οποίων είναι διαθέσιμα εδώ:
Πίνακας Σηράγγων

- Μητρώο Σηράγγων - Υπόγειων Έργων στον Ελλαδικού Χώρου (έως το 2000)
Κατά την περίοδο 1998 - 99 είχε συσταθεί, στα πλαίσια του έτους ποιότητας, Επιτροπή από το ΥΠΕΧΩΔΕ, με αντικείμενο τη δημιουργία ενός «Μητρώου Υπογείων Εργων» στον Ελλαδικό χώρο. Τα μέλη της Επιτροπής ήταν τα ακόλουθα :

Δημήτριος Νικολάου, Πολ. Μηχανικός / ΥΠΕΧΩΔΕ, Πρόεδρος
Κων/νος Αναστασόπουλος, Πολ. Μηχανικός / ΔΕΗ
Αντ. Χατζηνικόλα, Πολ. Μηχανικός / ΟΣΕ
Νικ. Καζίλης, Γεωλόγος / ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.
Θεμ. Τσέπης, Πολ. Μηχανικός / ΥΠΕΧΩΔΕ
Λουκάς Λουκά, Μεταλ. Μηχανικός

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή συνέλεξε τα βασικά χαρακτηριστικά όσων Υπόγειων Εργων του Ελλαδικού χώρου κατέστη δυνατό, τόσον αυτών που ήταν στη φάση μελέτης, όσο και όσων ήταν σε φάση κατασκευής ή είχαν ολοκληρωθεί έως το έτος 2000. Από το έργο της Επιτροπής παρουσιάζεται, με πινακοποιημένη μορφή, το τμήμα που αναφέρεται στα περατωμένα έως το έτος 2000 έργα. Για την διευκόλυνση της αναζήτησης, τα υπόγεια έργα έχουν διαχωριστεί, ανά κύριο Εργου, σε τρεις κατηγορίες : Σήραγγες, Φρέατα και Υπόγειους Θαλάμους. Αν και η παραπάνω καταγραφή δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης, εντούτοις αποτελεί οδηγό, ο οποίος μπορεί να εμπλουτιστεί. Για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα επιθυμητό όσοι επισκέπτες της ιστοσελίδας διαθέτουν στοιχεία τυχόν περατωμένων πριν το έτος 2000 υπογείων έργων τα οποία διέφυγαν της καταγραφής, να τα αποστείλουν ώστε να συμπεριληφθούν στους σχετικούς πίνακες.

Σήραγγες περαιωμένες
Σήραγγες Δ.Ε.Η. περαιωμένες
Υπόγειοι Θάλαμοι περαιωμένοι
Υπόγειοι Θάλαμοι Δ.Ε.Η. περαιωμένοι
Φρέατα περαιωμένα
Φρέατα Δ.Ε.Η. περαιωμένα